Recommendatio: Second World War Books vol.1


Когато става въпрос за исторически романи единствените, които чета са тези за Втората световна война (и тук, там за Френската революция). Попадала съм на доста добри заглавия свързани с Третия райх, ето и някой от любимите ми 

Крадецът на книги на Маркъс Зюсак/ The book thief  by Markus Zusak 



Мисля, че няма човек, който да не е чувал поне нещо за тази книга/филм. Историята се разказва от Смъртта, а център е малката Лизел, която губи братчето си и е отгледана от приемно семейство. Вече ви се насълзиха очите, нали? Е, това е само началото. В историята се преплетени куп персонажи, към които се привързвате по-бързо и отколкото към малко кученце. За жалост, те са изтръгнати със същата скорост. Суровото време на войната, прави героите още по-изстрадали, други още по-велики. Със сигурност си заслужава четенето, а ако не сте чак такива любители на литературата, то тогава филмът със сигурност ще ви разплаче. Номинацията му за Оскар е едно от доказателствата, че си заслужава. 


Дневникът на Ане Франк/ The Diary of a Young Girl by Anne Frank 



Отново заглавие, което няма как да сте пропуснали, ако живеете в този век. Една от най-популярните истории свързани с Втората световна война. Малко еврейско момиче се крие заедно със семейството си в Холандия. Не чак толкова сърцераздирателна история, като тази в "Крадеца на книги", но определено една по-различна история, които показва и другата страна на войната. Виждаме ежедневието на едно семейство, изпитване страха, който ги кара да не спят нощем, изпитваме любовта и ревността, които терзаят едно подрастващо момиче. Надеждата е тази, която крепи всички. Но и тя умира все някога. 

Списъкът на Шиндлер на Томас Кинийли/ Schindler's List by Thomas Keneally 


Относно популярността на тази книга не мога да кажа много, тъй като не знам много хора, с които бих могла да говоря за нея, но си е грях, ако сте почитател на литература свързана с този период и не сте чели тази. Историята е базирана на истински събития случили се през Втората световна война. Главният персонаж в историята, Оскар Шиндлер, е истински герой в очите на всички евреи, които е спасил. Неговата фабрика е дом за много от тях, които той е успял да избави от Аушвиц. Тази история е екранизирана в едноименен филм, който печели цели седем награди Оскар през 1993 год. Ролята на Оскар Шиндлер е повече от добре изиграна от Лиам Нийсън.

2 коментара:

  1. Страхотни заглавия, поздравям те за идеята за този пост! Смятам, че би било страхотно да направиш подобен и за книги за Френската революция :3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че поста ти е допаднал. Скоро очаквай и пост с препоръки за книги за Френската революция.

      Изтриване

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com