Motivation Monday: Let's start




Неделя е. Цяла седмица чакам уикенда, за да мога да бъда активна и да спра да се оправдавам, че нямам време да свърша това което трябва. Но ето ме, лежа в леглото почти цяла неделя, по пижама, опитвам се да изгледам всички епизоди на сериалът, по който съм луднала сега и изведнъж осъзнавам, че отново понеделник идва, а аз не направих нищо уикенда.

Няма да ви лъжа, много недели са ми така. След като осъзная неизбежната истина, започвам да си повтарям, че няма да позволя да имам друг такъв уикенд, че от тук насетне ще следвам стриктно плановете си и че ще бъда продуктивна, но познайте? Скоро не се е случвало. Мързелът и оставянето за по-късно са ми в кръвта.

Сега е момента и вие да си признаете, колкото и да не искате, че повечето ви недели са такива. Ето го петък, щастливи сме, че работната седмица е свършила и че ще успеем да наваксаме с домашните задължения или писането за блога ни, но БАМ, ето ни, цял ден по пижама и гледаме сериали.

Сега се чудите, какво общо има това със заглавието ли? Искам да се откажа от тези вредни навици и наистина да използвам времето си правилно, затова реших всеки понеделник да споделям с вас съвети или начини как може да направите деня си по-продуктивен или поне да не усещате, че сте го пропилели.

Ще започнем с нещо доста просто, което се опитвам да правя от няколко месеца и мисля, че има ефект, поне в делничната ми рутина, а именно ставането рано. Знам,че за някои хора това звучи като края на света, но тука не говорим да се хвърлите веднага на идеята да ставате два часа по-рано от необходимото. Може да започнете с 15 минути по-рано и да го правите в продължение на една седмица и да видите как се чувствате след тази една седмица, ако все още ви е тежко ставането, може да продължите втора седмица със същия час на ставане, въпрос на време е организмът ви да свикне с идеята, че това е новият му начален час на работа.

Друго важно нещо е след като сте започнали да ставате по-рано да намерите практично приложение на това екстра време, което имате, а не просто да го прекарате скролвайки в Инстаграм. Аз лично сутрин приготвям закуската и обяда си за работа, простирам или събирам дрехи от сушилника, измивам посудата от снощната вечеря и такива подобни домакински занимания. Ако сте човек на спорта сутринта е идеална за малака тренировка, не говорим за нищо екстремно, а по-скоро загрявака на тялото за очакващия го ден. Може да прочетете глава от настоящето ви четиво или да напишете следващата си публикация в блога.

И последно за този понеделник по темата, нека телефонът ви не е първото нещо, което поглеждате сутрин. Знам, колко трудно звучи след като изключите алармата си да не разгледате какво ново има из социалните мрежи или да проверите мейла си. Колкото и трудно да ви се вярва всички технологии, които трябва да ни улесняват и да правят живота ни с една идея по-елементарен, всъщност го влошават и изяждат времето ни. Станете дръпнете пердетата или дигнете щорите и пуснете дневната светлина да навлезе в дома ви, да заслепи очите ви и да загрее тялото ви.

Това са моите първи стъпки към това да започнем да контролираме времето си, което може би не всички сме осъзнали, но не е токова много колкото си мислим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com