Book: The book of Speculation by Erika Swyler


Срам ме е да си призная от колко време имам тази книга. Повече от година със сигурност. Защо ми е отнело толкова много време да я прочета? И аз не знам, защото книгата е истинско съкровище. 
Книгата е дебюта на авторка и определено може да се усети колко чувство и труд е вложила в нея. Историята се развива в малко крайбрежно градче и определено започва странно. Когато прочетох първите две страници си представях сцена от филма "Поредица от злополучия" на Лемъни Сникет, където децата стояха в разпадаща се къща над морски вълни и остри скали. 
Определено в началото книгата е объркваща, тъй като се редуват глава, която се разказва историята в настоящето и глава, която го прави в миналото. Но след няколко глави, вече се опитваш да навържеш героите от миналото с тези от настоящето. 
Не мисля, че някой от четящите това не би харесал главният ни герой, тъй като той е библиотекар. И плувец. И то много добър. Успява да задържи дъха си под вода за повече от 10 минути. Сега сигурно се чудите какво общо имат тези всички неща. Ето какво.
Саймън, главният герой в историята, живее сам в бързо рушаща се къща. Тя е негов дом. Там той е израснал със семейството си, неговите родители и сестра си, Енола. Когато малък майка му се самоубива, чрез удавяне. Сега ще си кажете, супер банална история, какво и е толкова интересно? Уловката тук е, че майката на Саймън и Енола няколко е била циркова актриса и нейният номер е бил на красива русалка, който успява да стои под вода много дълго време. И ето тук, мога да кажа, че и русалките могат да се удавят. 
Нещата стават още по-интересни, когато Саймън получава странна пратка, която съдържа книга, който ще промени живота му до основи. 

Сега ви се иска да знаете каква е книгата и какво има в нея, но няма да ви кажа. Прочетете книгата и сами разберете. Няма да съжалявате. В историята са намесени още много персонажи, които си мислиш, че са едни, но в края на историята разбираш, че са съвсем други. Определено книгата е пълна с plot twists.
Открих, че авторката е написала малка книга като предистория за Полина, майката на Саймън и Енола,  преди да се омъжи и да стане тяхна майка. За сега не съм чула да се издава на българският пазар, но бих се радвала да разбера повече за тази "русалка".
Отдавна не съм откривала любими цитати в книга, но в тази един пасаж ме грабна много:
Семейството е като котва, която носим. Дава ни стабилност по време на бурите и не ни позволява да се отдалечим от това, което сме. Пазим семейството си в нас така, както задържаме дъха си под вода-това ни позволява да изплуваме, да живеем. Нося котви от както навърших осемнайсет. Задържам дъха си от както се помня. 
Изключителни благодарности на издателство СофтПрес, за предоставеното копие. Истинско бижу сте.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com