Book: Illuminae by Amie Kaufman and Jay Kristoff


Като човек, който е обсебен от booktube и следи кои са новите заглавия, който излизат бях повече от развълнувана, когато разбрах, че Илумине ще бъде преведена на български. Всичко живо, което може да чете в Америка вече беше прочело романа и бълваше само прекрасни неща за него. Разбира се, всички трябва да благодарим на издателство Егмонт за осъществяването на този проект в България и давайки началото на нова поредица, която ще ни държи в напрежение до край, със сигурност.
Самата история е представена по възможно най-нетипичния начин. Разбираме за събитията и действията, които се случват от записи на камери, от доклади, от секретни досиета и още множество документи и засекретени файлове. Можете да видите някой от страниците от книгата тук. Ако това не ви е грабнало още, то тогава нека ви разкажа малко от историята. 
Действието се развива в космоса, а годината е 2575. Не се споменава нищо за планетата Земя, но всички живеят на различни планети, кораби и прочие, така че предполагам вече не съществува. Науката е напреднала до такава степен, че се създава изкуствен интелект напълно способен  да размишлява като човек. Точно такъв изкуствен интелект управлява кораба "Александър" след нападението на планетата Керенза. На "Александър" и на още два носача са спасените от планетата. Чудите се кои са главните ни герои? Разбира се, няма как да няма малко романтика в една книга. Кейди и Езра са заедно от година, но Кейди решава да скъса с Езра в деня на нападението на Керенза. За щастие те успяват да се измъкнат, но са на различни кораби. Всички смятат, че след като са успели да се измъкнат от разрушените си домове всичко ще бъде наред. Но много грешат. Смърт, болести, преследвания, побъркан изкуствен интелект и корпорация, която иска да прикрие всичко. 
Това е една история, която няма да можете да оставите преди да сте прочели до края. Пълна е с обрати в сюжета, които просто не сте очаквали. Трудно е да различим добри и лоши в тази история. Без значение колко много лоши постъпки е направил някой, той все пак е добър  и успява да покаже това.
Докато четях книгата постоянно си мислех, "Ааа това ще стане страхотна сцена, ако направят филм по книгата". Силно се надявам в киноиндустрията скоро да зарадват малкото ми книжно сърчице с екранизация на поредицата, а и не само моето, сигурна съм, че много хора биха се радвали на филм. Даже вече мога да си го представя...
Преди да прочетете книга ви съветвам да погледнете ревюто на Ева в блога и, а също и това на Райс от Четат ли двама. Аз направих това преди да започна книгата и определено очаквах някой моменти с нетърпение. 
Завършвам ревюто с цитат на Джордж Оруел, който беше поместен в началото на книга, и който пасва изключително добре на историята.
"Във времена на повсеместна измама да говориш истината е революционен акт "

Няма коментари:

Публикуване на коментар

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com