Book: Uprooted by Naomi Novik



Отново срам и позор за мен. Чета тази книга от септември 2016. Почти година. Правилно прочетохте п-о-ч-т-и  г-о-д-и-н-а. Не си мислете, че книгата не ми е била интересна или, че е била трудна за четене. Нищо подобно книгата е изключително увлекателна и напълно те пренася в нейният свят. А какъв е той ли?
Тук не съм сигурна с какво да го сравня, за да можете да добиете най-точна представа. Началото е доста семпло и лично на мен ми напомня на света на "Властелинът на пръстените" но в самото начало на историята, малкото селце на хобитите. По-нататък в историята мога да кажа, че има и по-тъмни и мрачни моменти, доста битки, които също бих отъждествила със света на "Властелина". Нека кажа, че тук всеки може да си го представи различно, поне в моята глава така се появяваше при четенето на историята. А самата тя е пълна с изненади.
https://www.waterstones.com
Началото на историята изглежда сладникаво. Млад, красив магьосник идва на всеки 10 години и избира една девойка от селото, който отвежда в кулата си. Всеки би направил сравнение с някоя приказка, дори и то да е малко. Но историята се развива по съвсем различен начин. Красивият магьосник не прибира момичетата в кулата си за забавление, а с цел да ги научи на магия и те да защитават селата си. Сега сигурно се чудите от какво ще трябва да ги защитават. Така нареченият "лес" е гъста, тъмна гора, която е пълна с твари, които дебнат хората от Поляния (Полша) и Росия (Русия). Лесът се разпортира на границата на тези две страни и млако по-малко поглъща света им. Разбира се, нещата не са толкова прости, колкото се струват, зад това агресивно и жестоко държание на леса им дълбока история, която нашата главна героиня, Нешка, разкрива. Разбира се, няма как да не пламне любов между главните герои в историята. Но тази тяхан любов е повече от вълшебна. Начина, по който Новак описва магията, която протича между героите и страста, с която допълват заклинаията си е прекрасен. Тяхната интимност протича чрез магията и авторката е успяла много добре да го улови. Но определено искам още от тяхната история. Може би нещо като подробен епилог, който разказва какво се случва с тях след всичко. 
А самата авторка има много интересна биография. Освен автор Новак е и програмист и графичен дизайнер. Писането и става по-скоро хоби, но много скоро повече от професия и страст. Книгата й е от части базирана на приказки, които е слушала от баба си, която е полякиня. Което обяснява много от източно европесйките имена и обичаии в книгата. 
Книгата определено е нещо, което бих препоръчала на феновете на фентъзи. И много бих се радвала някой да ми препоръча нещо близко до тази история, тъй като определено съм настроение за такива истории. 
И за финал няма как да не спомена прелестаната алтернативна корица. 

Изключително съм благодарна на издатество "Екслибрис" за предоставеното копие. Вие сте страхотни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com